Четирите браќа од планината Рожден

Четирите браќа од планината Рожден
Иванчо Митревски – Мајсторот

„Четирите браќа од планината Рожден“ од авторот Иванчо Митревски-Мајсторот е новела пишувана по еден дамнешен и за жал вистинит настан. Тоа е трагична приказна за животот на дванаесет годишниот Тодорче, со кого животот уште од најмали нозе сурово си поиграл. Рано останува без родителите. Татко му загинува во трагична несреќа,паѓајќи во провалија со својата запрежна кола, а мајка му загинува заштитувајќи го од страшниот земјотрес, кој ја срамнува нивната мала и трошна куќарака со земја.За момент, на Тодорче му се насмевнува среќата. Го посвојува неговата тетка Стојаница и за него се грижи како за свое дете. Но, среќата не траела долго. Една мрачна ноќ, во нивната куќа доаѓа Божин кој лажно се претставува како трговец и бара од Стојаница да му го даде Тодорче за да му помага во работата, да му биде чирак. Тетка му, несомневајќи се воопшто во намерите на Божин се согласува. Од тој момент почнува тешката и трагична голгота на Тодорче, кој набрзо открива дека – да, навистина е Божин трговец, но тргува со деца….

Романот „Четирите браќа од Рожден“ е дело кое во многу што потсетува на Дикенсоновиот Оливер Твист – мачна и тешка приказна за едно храбро момче кое и покрај сите премрежија што ги доживува со своите другарчиња успева да се спаси не само себе и своите пријатели, туку и злосторниците да ги изнесе пред лицето на правдата.

Сложувалка

Нареди ја сложувалката и добиј ја целата слика.

Боенка

Бидете креативни, бојте и забавувајте се.

Post a Comment