Библиотека за деца

Поздравот ќе стигне!

Вселенски брод во форма на планетата Земја??? Згора на тоа и црвена панделка со испишан поздрав до целата вселена и сите космонаути… Теа се стекна со висок космонаутски чин – заменик на командантот!

Вселенски и воден брод

Виктор и ја објаснува разликата меѓу вселенскиот брод и оној кој плови по вода. Но, неговата сестричка Теа никако да свати. За неа брод си е брод. Но, тогаш на Виктор му текна како да и објасни. За да го дознаете и и вие одговорот слушнете ја приказната.

Теа е пресреќна

Виктор сака да оди во вселената како Јуриј Гагарин, но сеуште е многу малечок. Слушнете ја приказната како неговиот дедо му објаснува за времето, кое што во вселената минува со светлосна брзина.

Ѕвезди, ѕвезди

Сте се запрашале ли некогаш колку ѕвезди има на небото? Ова прашање го мачи и Виктор. Неговата сестричка Теа постојано, но, безуспешно секоја вечер ги брои. И двајцата секогаш кога ќе видат како паѓа ѕвезда – си замислуваат по една желба.

Да или не?

Теа е родена на 29 февруари. Братчето Виктор и ги објаснува предностите да славиш роденден на секои 4 години. На Теа многу работи не и се јасни во врска со тоа. Доколку и вас не ви се јасни, слушнете ја приказната и објаснувањата на Виктор.

По Млечниот Пат

Виктор ја учи Теа за Млечниот Пат. Случнете ја приказната и научете и вие за сите соѕвездија.

Тест за Теа

Виктор ја учи сестричката Теа за космонаутика и астрономија. На Теа тешко и е да запомни. Слушнете ја приказната и откријте како се сетил Виктор да ја научи Теа и да ја натера сѐ да запомни.

Нела и буквата Ш

Малата Нела се забавува и ги учи буквите. Досетливи и хумористични примери низ кои најмалите ќе можат да ги научат буквите од азбуката, да ги артикулираат правилно, а секако и полесно да ги запомнат и распознаваат со помош на интересните илустрации.

Нела и буквата Џ

Малата Нела се забавува и ги учи буквите. Досетливи и хумористични примери низ кои најмалите ќе можат да ги научат буквите од азбуката, да ги артикулираат правилно, а секако и полесно да ги запомнат и распознаваат со помош на интересните илустрации.

Нела и буквата Ч

Малата Нела се забавува и ги учи буквите. Досетливи и хумористични примери низ кои најмалите ќе можат да ги научат буквите од азбуката, да ги артикулираат правилно, а секако и полесно да ги запомнат и распознаваат со помош на интересните илустрации.

Нела и буквата Ц

Малата Нела се забавува и ги учи буквите. Досетливи и хумористични примери низ кои најмалите ќе можат да ги научат буквите од азбуката, да ги артикулираат правилно, а секако и полесно да ги запомнат и распознаваат со помош на интересните илустрации.

Нела и буквата Х

Малата Нела се забавува и ги учи буквите. Досетливи и хумористични примери низ кои најмалите ќе можат да ги научат буквите од азбуката, да ги артикулираат правилно, а секако и полесно да ги запомнат и распознаваат со помош на интересните илустрации.

Нела и буквата Ф

Малата Нела се забавува и ги учи буквите. Досетливи и хумористични примери низ кои најмалите ќе можат да ги научат буквите од азбуката, да ги артикулираат правилно, а секако и полесно да ги запомнат и распознаваат со помош на интересните илустрации.

Нела и буквата У

Малата Нела се забавува и ги учи буквите. Досетливи и хумористични примери низ кои најмалите ќе можат да ги научат буквите од азбуката, да ги артикулираат правилно, а секако и полесно да ги запомнат и распознаваат со помош на интересните илустрации.

Нела и буквата Ќ

Малата Нела се забавува и ги учи буквите. Досетливи и хумористични примери низ кои најмалите ќе можат да ги научат буквите од азбуката, да ги артикулираат правилно, а секако и полесно да ги запомнат и распознаваат со помош на интересните илустрации.

Умното Магаре

Приказна од старата чаршија за калфите шегаџии, кои ја научиле лекцијата колку е погрешно потсмевањето со другите луѓе.

Поголема плата, помала плата

Приказна од старата чаршија за добриот и правичен мајстор – ковачот Стамен, кој на многу досетлив начин одговорил на незадоволството и споредливоста на неговите калфи-помошници.

Попот Трајко и Клисарот Влајко

Приказна од старата чаршија за попот и неговиот потчинет клисар – служител. Итрите калфи од чаршијата го поучиле попот за праведноста, човечноста и солидарноста.

Лакомиот трговец

Приказна за трговецот од старата чаршија кој заради својата лакомост западнал во неволја.  Судот го казнил за лакомоста и измамата, а ја наградил чесноста, искреноста и добродушноста на селанецот.

Лекомислениот златар

Поучна приказна од старата чаршија за скржавиот и алчен златар. Еден пример од дамнешно време, но многу актуелен и денес, за вистинските вредности како благодарност, добродушност и дарежливост наспроти скржавост, лакомост и алчност за материјалното.

Бајка во бајка (ВИЛАДОНИЈА)

Постои земја една, во неа нема уста жедна. Ако сака да провери некој, ќе му кажам кај е, како да оди, Поточно дотаму патот сам те води, само од срце посакај да стигнеш, ќе се најдеш таму додека мигнеш.

Бајка за крај (ВИЛАДОНИЈА)

Постои земја една, во неа нема уста жедна. Ако сака да провери некој, ќе му кажам кај е, како да оди, Поточно дотаму патот сам те води, само од срце посакај да стигнеш, ќе се најдеш таму додека мигнеш.

Стоглавата ламја (ВИЛАДОНИЈА)

Постои земја една, во неа нема уста жедна. Ако сака да провери некој, ќе му кажам кај е, како да оди, Поточно дотаму патот сам те води, само од срце посакај да стигнеш, ќе се најдеш таму додека мигнеш.

Верверичка (ВИЛАДОНИЈА)

Постои земја една, во неа нема уста жедна. Ако сака да провери некој, ќе му кажам кај е, како да оди, Поточно дотаму патот сам те води, само од срце посакај да стигнеш, ќе се најдеш таму додека мигнеш.

Волшебната река (ВИЛАДОНИЈА)

Постои земја една, во неа нема уста жедна. Ако сака да провери некој, ќе му кажам кај е, како да оди, Поточно дотаму патот сам те води, само од срце посакај да стигнеш, ќе се најдеш таму додека мигнеш.

Детето и џинот (ВИЛАДОНИЈА)

Постои земја една, во неа нема уста жедна. Ако сака да провери некој, ќе му кажам кај е, како да оди, Поточно дотаму патот сам те води, само од срце посакај да стигнеш, ќе се најдеш таму додека мигнеш.

Земјата Виладонија (ВИЛАДОНИЈА)

Постои земја една, во неа нема уста жедна. Ако сака да провери некој, ќе му кажам кај е, како да оди, Поточно дотаму патот сам те води, само од срце посакај да стигнеш, ќе се најдеш таму додека мигнеш.

Извор на мудрости (ВИЛАДОНИЈА)

Постои земја една, во неа нема уста жедна. Ако сака да провери некој, ќе му кажам кај е, како да оди, Поточно дотаму патот сам те води, само од срце посакај да стигнеш, ќе се најдеш таму додека мигнеш.

Маѓепсаната принцеза (ВИЛАДОНИЈА)

Постои земја една, во неа нема уста жедна. Ако сака да провери некој, ќе му кажам кај е, како да оди, Поточно дотаму патот сам те води, само од срце посакај да стигнеш, ќе се најдеш таму додека мигнеш.

Мачката волшебница (ВИЛАДОНИЈА)

Постои земја една, во неа нема уста жедна. Ако сака да провери некој, ќе му кажам кај е, како да оди, Поточно дотаму патот сам те води, само од срце посакај да стигнеш, ќе се најдеш таму додека мигнеш.

Коко-да, Коко-да, домашна сум птица јас

Драмски текст претставен низ анимирана илустрација за нашите најмали да научат за домашните птици.

Роденден на планетата Земја

Драмски текст претставен низ анимирана илустрација за нашите најмали да се стекнат со еколошка свест и да научат зошто се слави роденденот на планетата Земја.

Помирисни, слушни

Драмски текст претставен низ анимирана илустрација за нашите најмали да научат за годишното време пролет.

Дворот на глувчето Мици

Драмски текст претставен низ анимирана илустрација за нашите најмали да се стекнат со еколошка свест, да научат како и каде е правилно да се фрлаат отпадоците.

Ден без автомобили

Драмски текст претставен низ анимирана илустрација за нашите најмали смешковци да научат за загадувањето и светскиот ден без автомобили, воедно и што побрзо да започнат да користат велосипеди.

Овошје и зеленчук е различно, а толку слично

Драмски текст претставен низ анимирана илустрација за нашите најмали смешковци да ги научат и засакаат овошјата и зеленчуците.

Ќе одиме ли кај Џо? (извадок 6)

Авантурите на другарите од романот „Ќе одиме ли кај Џо?“ се реални, вистински случувања. Во овој роман е прикажан животот во градот Скопје, во 60-тите години од минатиот век. Една група на деца „другари најверни“, прават секакви палавштини низ калдрмите и тесните улички во Старата Скопска Чаршија.

Ќе одиме ли кај Џо? (извадок 5)

Авантурите на другарите од романот „Ќе одиме ли кај Џо?“ се реални, вистински случувања. Во овој роман е прикажан животот во градот Скопје, во 60-тите години од минатиот век. Една група на деца „другари најверни“, прават секакви палавштини низ калдрмите и тесните улички во Старата Скопска Чаршија.

Ќе одиме ли кај Џо? (извадок 4)

Авантурите на другарите од романот „Ќе одиме ли кај Џо?“ се реални, вистински случувања. Во овој роман е прикажан животот во градот Скопје, во 60-тите години од минатиот век. Една група на деца „другари најверни“, прават секакви палавштини низ калдрмите и тесните улички во Старата Скопска Чаршија.

Ќе одиме ли кај Џо? (извадок 3)

Авантурите на другарите од романот „Ќе одиме ли кај Џо?“ се реални, вистински случувања. Во овој роман е прикажан животот во градот Скопје, во 60-тите години од минатиот век. Една група на деца „другари најверни“, прават секакви палавштини низ калдрмите и тесните улички во Старата Скопска Чаршија.

Ќе одиме ли кај Џо? (извадок 2)

Авантурите на другарите од романот „Ќе одиме ли кај Џо?“ се реални, вистински случувања. Во овој роман е прикажан животот во градот Скопје, во 60-тите години од минатиот век. Една група на деца „другари најверни“, прават секакви палавштини низ калдрмите и тесните улички во Старата Скопска Чаршија.

Ќе одиме ли кај Џо? (извадок 1)

Авантурите на другарите од романот „Ќе одиме ли кај Џо?“ се реални, вистински случувања. Во овој роман е прикажан животот во градот Скопје, во 60-тите години од минатиот век. Една група на деца „другари најверни“, прават секакви палавштини низ калдрмите и тесните улички во Старата Скопска Чаршија.

Четирите браќа од планината Рожден

Романот „Четирите браќа од Рожден“ е дело кое во многу што потсетува на Дикенсоновиот Оливер Твист – мачна и тешка приказна за едно храбро момче кое и покрај сите премрежија што ги доживува со своите другарчиња успева да се спаси не само себе и своите пријатели, туку и злосторниците да ги изнесе пред лицето на правдата.

Зелените луѓе – ДЕЛ 6

Слушнете го романот и уживајте во неверојатните авантури на космонаутите со зелените луѓе од зелената планета.

Зелените луѓе – ДЕЛ 4

Слушнете го романот и уживајте во неверојатните авантури на космонаутите со зелените луѓе од зелената планета.

Зелените луѓе – ДЕЛ 5

Слушнете го романот и уживајте во неверојатните авантури на космонаутите со зелените луѓе од зелената планета.

Зелените луѓе – ДЕЛ 3

Слушнете го романот и уживајте во неверојатните авантури на космонаутите со зелените луѓе од зелената планета.

Зелените луѓе – ДЕЛ 2

Слушнете го романот и уживајте во неверојатните авантури на космонаутите со зелените луѓе од зелената планета.

Зелените луѓе – ДЕЛ 1

Слушнете го романот и уживајте во неверојатните авантури на космонаутите со зелените луѓе од зелената планета.

Бајка во бајка (ВИЛАДОНИЈА)

Постои земја една, во неа нема уста жедна. Ако сака да провери некој, ќе му кажам кај е, како да оди, Поточно дотаму патот сам те води, само од срце посакај да стигнеш, ќе се најдеш таму додека мигнеш.

Бајка за крај (ВИЛАДОНИЈА)

Постои земја една, во неа нема уста жедна. Ако сака да провери некој, ќе му кажам кај е, како да оди, Поточно дотаму патот сам те води, само од срце посакај да стигнеш, ќе се најдеш таму додека мигнеш.